Van Gilse
Bekijk ons overzicht van Van Gilse artikelen. De bieten worden gewassen en in reepjes gesneden. De suiker zit in de cellen van de suikerbiet, dus die moeten geopend worden. De reepjes komen in water van ruim 70°C. Het warme water maakt heel gebleven celwanden doorlatend voor suiker. Daarna wordt het snijdsel gescheiden van het water en ontstaat ruwsap met 15% suiker. Dit wordt gezuiverd van kleurstoffen, eiwitten en zouten, waarna het zuivere dunsap overblijft. Dunsap wordt verwarmd zodat het water verdampt. Wat overblijft is diksap met ruim 60% suikergehalte! Dit wordt gekookt en er ontstaan suikerkristallen. Niet-suikerstoffen zoals kalium, natrium en calcium worden verwijderd voor de kwaliteit. Dit heet raffineren. Hierna kan de zuivere kristalsuiker naar de productie voor de Van Gilse specialiteiten.
Van Gilse wilt de natuur zo goed mogelijk beschermen. Door biodiversiteit te bevorderen, het landschap in stand te houden en bodem en grondwater goed te beheren. Van Gilse werkt alleen met gecertificeerde bietentelers. In Nederland zijn dat er 9.000. De zaaitijd is half maart-half april, de oogst half september tot december.